Followers

Friday, March 18, 2011

apa ini lumrah alam?


ini adalah satu situasi yang mana memang berlaku didalam dunia ini. tentang mereka yang kadang2 alpa dengan itu dan ini. hanyut dalam dunia mereka sendiri.

kadang kita sering alpa dgn insan yang bergelar kawan. kawan yang wujud didalam dunia ini ada pelbagai jenis contohnya kawan yang sentiasa ada bila kita senang dan tiada apabila susah.
tetapi separuh manusia kadang hampir alpa dan dari segi kasarnya tidak sedar diri. pabila susah mintak pertolongan si rakan-rakannya yang kononnya ada itu dan ini tetapi tiada seorang yg menolong dan akhirnya rakannya yang naif ini juga yang membantunya walaupun bnyak lagi hal yang patut dia lakukan dari menolong manusia yang tidak sedar diri ini.
dan kejamnya, pabila kawannya yang naif ini meminta pertolongan pelbagai alasan yang diberi itu la ini la.
apa ini sebenarnya manusia? sering alpa? tidak sedar diri ? lupa daratan ?
ape tidak terfikir didalam kepala kita apa yang kawan kita akan rase jika kita berbuat demikian?
ape pulak rasanya jika kita yang berada di tempat dia?nota: jika kita berkawan. tolong jangan kita sakiti hati mereka. dan jika kita lakukan. kataknlah maaf. jika kita boleh melayan teman wanita dan teman lelaki kita dengan sangat baik. apa salah kita melayan kawan kita juga begitu? hargai lah kawan itu kerana kawan bukan seperti barang kerana bila perlu kita guna kan dan bila tidak kita buang. dan saya berterima kasih kepada semua kawan-kawan saya . kerana anda adalah kawan yang baik dan sangat terhebat. 

dah bace, komen la ye. tekan like sekali.:)

8 comments:

Efipurpleshine said...

like this entry...
tapi tak sume sahabat mahukan kiter same rate bgitu juga sebaliknya...antra kawan dan teman memang sukar untuk dipilih..sbb kedua2 nye pnting..hlg kawan bkn snang nk dpt kwn yg persis same dgn kwn yg kter kenal..sme jgak dgn tman..tp pd akk andai brda dlm stuasi cm nie akk akn plh kwn..krna kwn la sgale2nye..teman bley dcari,dan tman yg ade dgn kter bknla tman yg mmahami diri kter...pd pndpt akk la.. =)

Nurhafizah p i j a said...

memang ssah , nak jmpk kwn yg btul2 bergna .

duniapadamataaku said...

:) a`ah. betul sgt susa

duniapadamataaku said...

k. fi. betul tuh. :)

FariehanIbrahim [LBC] said...

mmg agk susah nk jmpa kwn yg btol2 bergelar kwn,
xpe yg pntg diri sendiri dlu cuba jdi yg t'baik, nti jumpa lh yg t'baik jua. ^^

duniapadamataaku said...

:)

bunga said...

bila berkawan kita kena memahami sikap kawan masing2..ok..

cam bunga n nrul..nurul sorang yang tegas n semua kena ikut dia..tapi disbbkan bunga memahami sikap dia persahabatn kami semakin erat..

xsemestinya bercinta kena menerima pasangan seadanya..begitu gak berkawan..

duniapadamataaku said...

ye. betul.. :)