Followers

Saturday, December 4, 2010

berbeza

dalam dunia ini, manusi dilahirkan sama sahja.. ade hidung, mata, telinge, hati. tangan.. mungkin ade yg berbeda dari segi fizikal tetapi secara normalnye manusia akn mempunyai sepasang mata,tangan dan kaki serta hidung dan mulut... ketika lahir akn disertai dgn tangisan begitu juga ketika maut dtg menjelma... fenomenanye tetap sama cuma yg berbeza jln yg kita lalui..

setiap jalan yg dilalui manusia dimuka bumi ini berbeda,, ade yg senang memanjang, ade yg susah memanjang, ade yg baru mengenali sakit, ade baru merasa erti kesusahan..

mungkin rambut kita sama hitam tapi hati kita, cara kita berfikir berbeza,, ha ! walaupn secara teknikalnye ade jugak manusi yg berambut hitam ni gatal2 nak warne rambut yg jadi an kaler rambut mreka mnjdi biru,hijau,coklat atau pape la... tapi peribahase rambut same hitam, hati laen2 ni hanye la simbolik ok !

hal ini boleyh dibuktikan pabila beberapa org pelajar telah diberi pilihan oleh guru mereka utk memilih antara lolipop, aiskrim, cadburry , choka choki dan gula2... ternyata pilihan mereka berbeza masing2 ade pilihan sendiri,,
dan minat sendiri.. kecuali sorang dia tidak memilih ape2..  pabila ditnye oleh gurunye dia brkata.. dia ade dua pilihan dan dia tak tahu nak pilih yg mane... due2 dia suke dan due2 dia nak... tapi akhirnye dia berjaya membuat pilihn..

sebagai manusia kita mesti tahu ape yg kita nak,, ape yg kita minat,, ape yg kita suke,, tapi kadang2 kehendak kita ade bnyak.. dan tak semua kite akn dapat..
jadi kita mesti belajar tak semua yg kita kehendaki kita akn dapat... belajar utk memilih,, masing2 ade pilihan tersendiri...

p/s: tapi kita kene ingt... bila pilihan itu kita jadikan harapan kadang2 ia boleh pecah.. tak semua yg kita pilih akan kekal mcm kita nak... umpama mcm belon.. bila kita beli kita berharap akn dpt bermain dgnnye selalu tetapi belon mesti akan pecah dan kempis suatu ary nnty,, jadi kita mesti belajar menerima sesuatu bnde itu tak mungkin akan kekal lame..dah bace, komen la ye. tekan like sekali.:)

No comments: